augmentin bactrim order propecia

vinoidrugi.com

Пенливо вино Просеко (Prosecco)

Просеко (Prosecco) е италианско пенливо вино, което може да бъде перфектен избор като за летните вечери – леко, освежаващо с нежните си игриви балончета, то създава леко усещане и настроение.
Prosecco е сухо пенливо вино, което се произвежда обикновено от грозде със същото име - бял сорт отглеждан предимно в района на Венето, Североизтояна Италия, на север от Тревизо.
Виното е високо ценено заради богатия си аромат, свежия си вкус и плодовите тонове на ябълка, круша и праскова. Гроздето Просеко узрява в края на гроздобера, което го прави по-сладко, но благодарение на киселинния и минерален баланс виното не е натрапчиво сладко. Тези вина са със средно тяло, обикновено са с големи мехурчета, които образуват искряща пяна при наливане. Алкохолното му съдържание обичайно е сравнително ниско – 10-12°С, което съчетано с леката сладост на виното, прави Просеко популярен избор както за начинаещи вино-любители, така и за опитните ценители на виното.

Кратка история
Винарите в Италия започват да произвеждат това пенливо вино още през  1100 г.  и за кратко време пленява много от вино-любителите с леките си искрящи и кипящи мехурчета.  Производителите смачквали гроздето и оставяли виното да ферментира в бутилки-процес, идентичен с този използван за направата на Шампанско. Тъй като не е имало контрол на температурата по време на ферментация, е било обичайно дрождите да умират поради студа през зимата, преди да са имали възможност да превърнат всички на захари във виното в алкохол и въглероден двуокис. През пролетта виното все още било леко сладко и всичките мехурчета въглероден двуокис  се запазвали в бутилката, правейки виното нежно пенливо.  

През 1868 винопроизводителя / химик Антонио Карпене основава винарска изба Carpene Malvolti. Той променя начина, използван от италианските винопроизводители за производство на пенливи вина, като използва големи резервоари под налягане по време на ферментацията.  Този метод по-късно е наречен "Charmat". Половителните отзиви за направеното по този начин вино е бил толкова впечетляващ, че Карпене започва да обучава други винопроизводители на този процес. В крайна сметка основава училище по Лозарство и Винарство в Конелиано, което и до днес е едно от най-важните вино-училища в Италия.

Карпене и останалите Просеко производители създават сравнително сладко пенливо вино, използвайки пълно вторична ферментация за постигане на максимално количество мехурчета с въглероден двуокис. Този тип вино е наречено „Spumante” и до днес се произвежда в Италия. През 1960-те, винари въведеждат по-леко газирани и по-евтини пенливи вина, са наричени "Frizzante".  Днес вината Просеко се предлагат и в двете разновидности.

Производствени зони
В момента има над 5000 производители на Prosecco в областта Венето. По-добрите вина са от DOC Prosecco Di Conegliano-Valdobbiadene, основан през 1969 година. Просеко, произведени в този район трябва да са направени от най-малко 85% грозде Prosecco, а останалите 15 % са Пино Бианко, Пино Гриджо и Шардоне или до 10 на сто Вердисо. Този район включва две съвсем различни географски зони, всяка произвеждаща с уникален стил това пенливо вино:
Конелиано /Conegliano –Това е по-ниско разположена област, която се произвежда по-плодово вино. The aroma and taste tends to lean more towards the peach notes and away from the citrus aromas and tastes. Ароматът и вкусът са обичайно с нотки на праскова и не толкова на цитрус.
Валдобиадене/ Valdobbiadene – Тази област е разположена по-високо и произвежда отчетливи и по-цитрусови вина.

Избиране на добро Просеко
Както при всички останали вина, не всеки харесва едни и същи характеристики-  някои предпочитат по-сладки вина, някои предпочитат виното с повече мехурчета, и т.н. За да изберете перфектното вино за вашия вкус, трябва да намерите баланса на сладост и киселинност, които предпочитате.

Сладост
Селекцията с най-ниско количество на остатъчни захари е с надпис "Brut" и са най-малко сладки. Ако предпочитате малко по-сладко пенливо вино, би трябвало да опитате с вино "Extra Dry. Ако търсите сладко вино, търсете надпис  "Dry"  на етикета.
Реколта
Виното Просеко (Prosecco) не става по-добър с годините, така че не може да се приеме че с възрастта тези вина добиват по-добри характеристики. Изберете Просеко, което ви допада най-много като вкусови и ароматни характеристики и го консумирайте в рамките на няколко месеца. Много бутилки носят наименование NV (без реколта), което би било отличен избор.

Магията на Prosecco
Това е едно прекрасно вино, което се съхранява охладено в хладилника, така че можете да го извадите във всеки момент, в който поискате и да го сервирате с най-добрата темперетура – 8-10°С. Налейте това искрящо златисто вино в тесни удължени чаши за да запазите максимално неговата искрящост. Леко, свежо и ненатрапчиво, това вино е отлично както за самостоятелна консумация, така и в комбинация с леки мезета и предястия, свежи салати и плодови десерти.
 

МОЯТА ПОРЪЧКА


Количката Ви е празна.

ПРОИЗВОДИТЕЛИ

facebooktwitter

citalopram online